Hieronta ja sen tyylit – Osa 1

0 Comments

Kuvittele makaavasi tasalämpöisessä, vienosti yrteiltä tuoksuvassa, huoneessa. Taustalla soi hiljainen panhuilu musiikki, olet sopivasti rentoutunut, ja odotat silmät pehmeinä hierojan pehmeiden käsien kevyttä kosketusta hartioilla. Viiden minuutin kuluttua kiroilet kyynelet silmissä kun pienen hieroja tytön kyynärpää etsiytyy sinne lapaluiden kipeimpään kolkkaan. Olisiko kannattanut ottaa selvää minkä tyyppiseen hoitoon taas hakeutui.

Hieronta tyylejä on useita, ja niiden kaikkien tarkoitus on loppu pelissä parantaa asiakkaan fyysistä ja henkistä olotilaa, mutta jotkut hoitomuodoista aiheauttavat ennen tähän pisteeseen päätymistä enemmän tai vähemmän epämukavuutta hierottavassa.

Eurooppalaiset hoitomuodot

Urheiluhieronta on kohdistettua terapiaa, jonka harjoittajalla on usein laaja laji tuntemus, ja kyky ymmärtää niiden kuormitusalueita. Terapialla on paljon yhteistä niin kutsutun perushieronnan kanssa, mutta session aikana terapeutti saattaa helposti keskittyä vain tiettyyn vartalon osaan, kuten lantion alueeseen. Urheiluhierojat ovat usein opiskelleet eri hieronta tyylejä, ja yhdistävät näitä terapia session aikana, mutta yleisesti otteet keskittyvät lihasten rajapintoihin. Urheiluhierojat ovat usein myös fysioterapeutteja koulutukseltaan, ja antavat usein uhreilleen venyttely ja voimaharjoituksia kotona tehtäväksi. Koska urheiluhieronta menee syvälle lihaksiin ja niveliin, hierojan ammattitaidosta kannattaa olla hyvin selvillä ennen terapian aloittamista. Kannattaa myös pitää mielessä että vaikka hoitomuoto on usein kivuliasta, terapeutille saa, ja pitääkin kertoa jos joku liike tai painelu ei tunnu oikealta.

Perushieronta, joka usein Keski-Euroopassa tunnetaan ruotsalaisena hierontana, on se tyypillisin hieronnan muoto, jota moni meistä pöydällä maatessaan odottaa. Perushieronta sessiossa käydään läpi joko koko vartalo, tai pelkästään niska-hartia seutu. Hierojan otteet ovat rytmikkäitä, lihasta leipovia ja liikuttavia. Tämä lihasten liikuttaminen pehmentää ja venyttää niitä, otteiden lujuus riippuu hierottavan kipukynnyksestä, ja siitä mikä hieronnan tavoite on. Hieronta yleensä alkaa isommilla, lämmittävillä otteilla, ja kohdistuu lopulta tiukkoihin pisteisiin syvemmällä lihaksissa.

Euroopassa yleistyneessä sidekudoshieronnassa hieroja pyrkii vaikuttamaan ihonalaiseen sidekudokseen, ja sitä kautta sisäelimien ja verenkierron toimintaan. Hoito saattaa auttaa verenkiertohäiriöihin, migreeniin, ja suolistohäiriöihin. Se sopii myös kovista kuukautiskivuista kärsiville naisille. Saksasta kotoisin olevassa menetelmässä ihoa käsitellään pitkin ja voimakkain poikkisuuntaisin vedoin ja sivelyin. Sidekudoshieronta on tarkoitukseltaan lähempänä akupunktio ja -painelu menetelmiä, kuin lihasmassaan kohdistuvia hierontamuotoja. Hieronnan liikkeet pyrkivät vaikuttamaan ihonalaiseen autonomiseen hermostoon. Käsittelyalueina ovat usein lihasten lähtö- ja kiinnitys kohdat, lihaskalvot ja jänteet.

Lymfahieronnan aikana hieroja ei myöskään mene syvälle lihaskudokseen, vaan hieronta tapahtuu ihon pintakerroksissa, jossa hoitaja liikkuu kevyin ottein. Hoidon tarkoituksena on edistää kudosnesteiden kulkua imusuoniston käsittelyn kautta. Sen uskotaan vähentävän turvotusta, lievittävän kiputiloja ja auttavan kokonaisvaltaisessa rentoutumisessa. Lymfahierontaa käytetään usein raskausaikana, operaatioiden ja sairauksien jälkihoidossa, sekä säärihaavojen hoidossa. Se auttaa myös paljon lentokoneella matkustavien turvotuksen hoidossa.

Kevyemmästä päästä hierontamuotoja on aromaöljy hieronta, jonka aikana hieroja käyttää terapeuttisia tuoksuyhdistelmiä hierontaa tehostaakseen. Kannattaa pitää mielessä että tämäntyyppisen hieronnan tehokkuus riippuu paljolti tekijänsä koulutuksesta ja ammattitaustasta, ja kuka tahansa voi kaataa hyvältä tuoksuvaa öljyä asiakkaan iholle ja sivellä sitä eri suuntiin. Ammattilaisen tekevä aromaöljyhieronta on rentouttavaa, virkistävää ja lihasjännitteitä helpottavaa, mutta usealle asiakkaalle tulee pettymyksiä hieronnan laadusta halvemmissa lomakohteissa.

Aromaöljy hieronnan kanssa käsi kädessä kulkee usein kuumakivi hieronta, joka on lämpöhoitoa ja hierontaa yhdistävä tekniikka. Kuten aromaöljy hoidoissa, kuumakivihoitojen toimivuus riippuu paljon niiden antajan osaamisesta ja tekniikasta. Session aikana hoidon tekijä asettelee lämmitettyjä sileitä kiviä ympäri hierottavan vartalon lihaksia, lähinnä selän alueelle. Kivistä vapautuva lämpö auttaa lihasten rentoutumisessa. Usein sessioon liittyy myös perushieronta, tuoksuöljyillä tai ilman.