Hieronta ja sen tyylit – Osa 2

0 Comments

Useat kauneushoitolat mainostavat intuitiivista hierontaa, ja energia hoitoja. Nämä ovat usein tekijänsä perinteisistä hieronta tyyleistä ja reikistä jalostamia hoitomuotoja, joiden aikana hieronnan, ja intuitiivisen kuuntelun avulla pyritään parantamaan hoidettavan kokonaisvaltaista tasapainoa. Intuitiivisen hieronnan pääpaino on fyysisten jännite tilojen helpottamisella, kun taas energia hoidot ovat vähemmän fyysisiä ja suuntaavat enemmän henkisten tilojen hoitoon.

Reiki menetelmä on alunperin Japanista kotoisin oleva vaihtoehto terapian hoitomuoto, jonka aikana hoitaja käyttää omaa ki-energiaansa potilaan parantamiseen. Ki-energian siirtotapoja on useita, mutta yleisin on yksinkertaisesti hoitajan käsienpitäminen hoidettavan vartalon eri pisteiden päällä energian siirron nimissä.

Itämaiset hieronnat

Useat nykypäivän kylpylöissä tavattavat hieronnan muodot juontavat juurensa itäisiin maihin, joissa niitä on harjoitettu vuosikaudet. Tunnetuimpia itämaisista hierontamuodoista on varmasti akupunktioon liittyvä akupistehieronta. Akupistehieronnan ja akupistepainannan juuret ovat Kiinassa, josta ne ovat nykyaikana levinneet akupunktion tavoin ympäri maailmaa.  Näiden perinteiden mukaan ihmisen keho on jaettu akupisteisiin eli meridiaaneihin, joita pistämällä, hieromalla, tai painamalla terapeutti pystyy vaikuttamaan useisiin kehon ja mielen vaivoihin.

Ayurveda hieronnan juuret ovat muinaisessa Intiassa. Hieronta session aikana terapeutti käsittelee marmapisteitä, jotka ajatellaan eri energiakanavien päätepisteiksi ihmisen kehossa. Ayervede terapeutin käsittelemät pisteet ovat laajempia kuin akupunktiopisteiden. Ayervede terapeutti tekee pisteiden alueella laajoja rytmikkäitä ja pyöriviä liikkeitä, ja avuksi käytetään öljyjä jotka valitaan hierottavan luonnetyypin mukaisesti. Laajat liikkeet auttavat verenkierrossa ja niveltenliikkuvuudessa. Kosketus on kevyttä, ja terapia auttaa kokonaisvaltaisesti lihasjännitykseen, stressiin, ja kuona-aineiden poistoon kehosta.

Itämaissa vuosisatoja, ellei tuhansia, on harjoitettu myös vyöhyketerapiaa, joka perustuu ihmisen vartalon jakamiseen pystysuuntaisiin alueisiin, jotka kulkevat jalkapohjista päälaelle. Näillä alueilla sijaitseville anatomian kohdille löytyy vastaava alue jalkapohjasta, ja tätä jalkapohjanaluetta hoitamalla voidaan vaikuttaa vastaavaan alueeseen ylempänä kehossa. Vanhanaikaisen vyöhyketerapian aikana potilaan vartaloon ei siis koskettaisi jalkapohjia lukuun ottamatta, mutta nykypäivänä vyöhyketerapia yhdistetään usein muihin hoitomuotoihin. Terapian tarkoituksena on kokonaisvaltainen hyvinvointi, ja silloin tällöin tiettyjen oireiden hoitaminen.

Japanilaiset ovat myös harjoittaneet omaa akupisteterapiaansa vuosisatoja. Shiatsu perustuu samaan kehon jaottamiseen kuin akupunktio, mutta sen aikana hoitaja painelee kehon pisteitä peukaloillaan, ja muilla kehonsa osilla potilaan hengityksen tahtiin. Shiatsu sessioon saattaa kuulua myös terapeutin ohjaamia venytysliikkeitä, ja hoitomuoto edistää täysivaltaista energiaa, ja kehon tasapainoa. Terapeutin tavoitteena on stressin lieventäminen, ja stressitilojen poistaminen hoidettavan vartalosta.

Toinen Japanilainen hieronnan muoto on Shindo, joka kehitettiin vanhoihin itämaisiin perinteisiin turvaten 1980-luvulla. Shindo yhdistää itämaisen ja länsimaisen lääketieteen parhaita puolia, hieronta liikkeitä ja venytystä. Shindo hieronta tapahtuu lattialla sijaitsevalla futon-patjalla, mahdollistaen avustettujen venytysten tekemisen.

Hoitajan kanssa lähikosketukseen pääsee myös jooga, eli thaihieronnan tilannut asiakas. Thaihieronta session aikana hoitaja yhdistelee paineluja, hierontaliikkeitä ja avustettuja jooga liikkeitä. Asiakkaan tehtävänä on rentoutua futon-patjalla, ja antaa hoitajan taivuttaa hänet tarvittaviin asentoihin. Jooga hieronta lisää huomattavasti hierottavan venyvyyttä, mutta henkilöiden joilla on nivelongelmia, tai aikaisempia vammoja, kannattaa välttää tätä terapian muotoa sen intensiivisyyden vuoksi. Hieronta ei myöskään sovi niille jotka karttavat vieraiden ihmisten fyysistä kosketusta, sillä parhaaseen tulokseen pääsemiseksi hoidettavan on osattava rentoutua hierojan käsittelyssä.

Lomi lomi taas sopii hyvin uusia hieronta elämyksiä etsiville. Havajilta kotoisin olevan hieronnan aikana kahden hierojan käsiparit liikkuvat hierottavan vartalolla aaltomaisessa liikkeessä. Lomi lomi hieronnalla on kotimaassaan kulttuurilliset ja uskonnolliset juuret, ja alunperin sen harjoittajat valittiin ammattiin viisivuotiaina. Nykypäivän lomi lomi, varsinkin länsimaisissa kylpylöissä, tarkoittaa vain neljällä kädellä suoritettavaa rentouttavaa hierontaa.