Lisää aiheesta LCHF

0 Comments
Lisää aiheesta LCHF

Elämäntapamuutos, laihdutus, hyvinvointi – kuulostavatko nämä elämäsi haastavimmilta avainsanoilta? Painonhallinta voi olla monelle todella raskas prosessi, johon menee niin rahaa, kuin energiaakin. Painonpudotuksesta ja elämäntapamuutoksesta tulee helposti asia, josta ei halua enää puhua ja se tuntuu pahalta.

LCHF, eli low carb high fat on ruokavalio, jonka monet vannovat olevan heille paras vaihtoehto. Suomennettuna se tarkoittaa siis vähän hiilihydraatteja ja paljon rasvaa. Kuten monessa muussakin ruokavaliossa, sillä on vastustajia, mutta joillekin se tuntuu toimivan erinomaisesti.

Ruoka on todella merkittävä osa elämäämme, eikä sitä voi kiistää millään lailla. Stressi, raskaat hetket elämässä ja monet muuttujat luovat helposti sellaisen ympäristön, jossa ruokaan ei kiinnitäkään enää niin paljoa huomiota. Monet haluavat laihtua ja voida paremmin kokeilemalla erilaisia dieettejä, jotka lupaavat tiettyä painonpudotusta tiettynä aikana.

Mikäli olet kokeillut eri dieettejä, olet varmasti jo huomannut, että ne karistetut kilot tulevat paljon nopeammin takaisin verrattuna siihen, miten nopeasti ne lähtivät. Tuskin koskaan tulee olemaan mitään ihmelaihdutuspilleriä, joka mystisesti poistaa kaikki ongelmat ja haasteet.

Tästä syystä niin monet ovatkin ottaneet LCHF-ruokavalion noudatettavaksi. Mitä sitten LCHF oikeastaan onkaan? Mitä voit syödä ja mitä kannattaa välttää? Luettelemme alla muutamia vinkkejä ja käytännön huomiota LCHF-ruokavaliosta. Sitä ei siis kannata pitää dieettinä, vaan nimenomaan LCHF-mentaliteetista hakea inspiraatiota omaan terveelliseen elämään kokonaisuudessaan.

Lisää aiheesta LCHF

LCHF – mikä, miten ja kenelle

Lähtökohtaisesti aloitetaan siitä, että LCHF sopii lähes kaikille. Mikäli on mitä tahansa pitkäaikaissairauksia tai muita haasteita elämässä, kannattaa tietysti konsultoida lääkärin kanssa ensin sopivasta ruokavaliosta. Lisäksi LCHF-ruokavaliota suositellaan ainoastaan aikuisille.

Kuka tahansa pystyy aloittamaan LCHF-ruokavalion noudattamisen, sillä se ei sisällä mitään pillereitä tai ihmelitkuja, vaan rehellistä ruokaa tietyillä ehdoilla. LCHF:ssä syödään hiilihydraatteja hillitysti ja reilusti rasvaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nyt syödään lusikkatolkulla öljyä.

Rasvaa saadaan ensisijaisesti luonnollisista rasvoista ja esimerkiksi hiilihydraatit saadaan pääosin kasveista. Ruokavalion tarkoitus on tasapainottaa kehon toimintaa, ylläpitää hyviä arvoja ja varmistaa, että kehosi saa riittävästi vitamiineja ja hivenaineita.

Monet haluavatkin esimerkiksi laihtua lisäämällä ruokavalioon proteiineja. Tiesitkö, että proteiinit muokkautuvat kehossasi sokeriksi, mikäli lihaksesi eivät saa tarpeeksi liikuntaa? Liian proteeinin syöminen voikin käytännössä kasvattaa painoasi todella runsaasti.

Tätä voi välttää juuri LCHF-ravinnolla. Tietysti aktiivinen elämä parantaa mahdollisuuksiasi pitää itsesi terveempänä ja auttaa myös painonhallinnassa, mutta ruokavaliolla on myös todella iso merkitys. LCHF:ssä pyritään tietysti siihen, että sokeria olisi mahdollisimman vähän.

Sokeri on todella monelle haastava aihealue, sillä tuntuu siltä, että ilman herkkuja ei voi elää. Luonnosta löytyy kuitenkin paljon sopivia vaihtoehtoja, jotka sopivat myös LCHF-ruokavalioon. Pääosin kuitenkin monet ovat huomanneet, että mitä paremmin noudattaa LCHF-ruokavaliota, sitä vähemmän kaipaa herkkuja ja muuta ylimääräistä. Olo paranee ja laihdut huomaamattasi!

Se, mikä kannattaa erityisesti huomioita LCHF-ruokavaliossa on se, että täällä ei lasketa kaloreita, vaan täysin jotain muuta – hiilihydraatteja. Tietysti saat laskea kaloreita, jos haluat, mutta se ei ole tämän ruokavalion tarkoitus. Tarkoitus on luoda jokaiselle oma kokonaisuus, joka toimii, parantaa omaa oloa ja auttaa pitämään painon kurissa.

Kanattaakin kokeilla! Ehkä LCHF on juuri se, mitä sinun kehosi kaipasi ja voit heivata kaikki muut dieetit ja ruokavaliot menemään. LCHF ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii hieman suunnitelmallisuutta. LCHF ei olekaan mikään ihmedieetti, joka mystisesti tekee jotain, vaan sinun tulee panostaa siihen, jotta saisit oikeast hyviä ja kestäviä tuloksia.